Skriva till musik?

authorI senaste avsnittet av Fantastisk Podd pratade Malmögruppen om att skriva till musik. De är överens om att musik är något som de använder när de skriver och har lagt upp en intressant spellista.

Jag skriver nästan alltid till musik men det är inte så ofta som jag anpassar musiken till det jag har tänkt att skriva. Det är istället nåt som bara ligger där för att stänga ute resten av världen så jag får möjlighet att fokusera på det jag håller på med. Det måste inte alltid vara musik heller. Ibland har jag haft tv:n på och nåt sådär halvmediokert program igång som jag inte vill titta på men som ändå gör att jag kan fokusera på mitt.

Som alla andra intressen jag har går musiken jag lyssnar på i perioder men det finns ett gäng album som jag ofta skriver till oavsett hur min övriga musikkonsumtion ser ut. Album som Mumford & Sons Babel, Deus Ex: Human Revolution-soundtracket och Daft Punks fantastiska soundtrack till TRON: Legacy (länkar till Spotify) verkar alltid funka att skriva till, eller bara allmänt lyssna på när jag behöver stänga ute världen.

Men nån gång ibland behöver jag nåt som är så otroligt specifikt till det jag skriver att jag nästan inte kan skriva om jag inte hittar det. Det kan tänkas lite kontraproduktivt att behöva leta halvtimmesvis efter den perfekta musiken men om skrivandet går bättre när man väl kommer igång är det lätt värt det. Eller? Ett sånt exempel kom i somras när jag fick en idé till en novell från ett musikstycke (här och ungefär 10 min framåt). Bilderna jag fick från musiken var precis vad jag behövde för att skriva och det var som att allt som jag skrev blev fel om jag inte lyssnade på just det där stycket.

Så det verkar ju som att det finns skäl till att prova om inte jag också borde ha olika spellistor (eller album, spellistor är ju skitjobbigt att fixa!) beroende på vilken känsla, miljö eller projekt jag jobbar med. Sen ska jag ju bara orka…

Vad har du för musik när du skriver eller läser?