Among Others av Jo Walton

Among-Others1Among Others (Constable & Robinson, 2011) av Jo Walton är en av de mest lekfulla böcker jag har läst. Det är svårt att förklara en bok som är en sån kärleksförklaring till böcker och, främst, SF/F på något annat sätt.

Among Others är berättelsen om 15-åriga Morwenna som nyligen flytt från sin galna häxa (bokstavligen) till mor och utspelar sig i slutet av 70-talet. Precis innan bokens början har hon och hennes tvillingsyster Morganna utkämpat en strid mot deras mor som resulterar i tvillingsysterns död. Mori rymmer hemifrån och blir placerad hos sin far som hon aldrig har träffat. Pappan bor hos sina systrar och de (systrarna då) vill hellre att deras nyfunna niece spenderar sin tid någon annanstans och sätter henne på en internatskola.

Bokens uppbyggnad i form av dagboksinlägg gör att vi får känslan av att lära känna Mori och hennes tankar, tyckanden och känslor på djupet. Språket fångar en välbeläst tonåring perfekt utan att bli barnsligt eller pubertalt. Det är, som jag sa innan, lekfullt.

Moris upplevelse att magin och älvorna aldrig är långt borta (hon ser älvor nästan hela tiden) ger en starkt dubbel upplevelse av berättelsen. Den allra bästa för oss drömmare är såklart att allt hon skriver är sant, älvorna finns där, på ett annat plan, och magin är fullt användbar men svårhanterlig (vilket också verkar vara författarens avsikt). Det är en varm och mysig bild som målas upp, trots det grå vädret och den stereotypt brittiska överklassattityden hon möts av. Det finns en mening med livet, hon är inte ett trasigt tvillingpar, hon är en egen individ. Den andra är att det är en rent psykologisk upplevelse där hon konstruerar en värld för att kunna förklara och hantera sina trauman. Även den läsningen är vacker och även om den är mer tragisk skapar den en förståelse för vad som händer i en människa när hennes värld skakas om.

Among Others är en fantastisk historia om hur en snart vuxen kvinna lär sig hantera en trasig barndom och förlusten av en tvilling. Den leker med ord, med upplevelser och med böcker och är på flera plan en ren hyllning till fantastiklitteraturen men samtidigt en djup och psykologisk bok med tragiska undertoner. Jag har en känsla av att det här är en av de få böcker som jag kommer återkomma till och läsa igen bara för att få återuppleva den.