The Golem and the Jinni: A Novel

9780062110831The Golem and the Jinni: A Novel (HarperCollins, 2013) av Helene Wecker  är ett alldeles strålande äventyr i förra sekelskiftets New York där två övernaturliga varelser försöker hitta sin plats.

The Golem and the Jinni handlar om precis det, en golem (en varelse skapad av lera från judisk folktro) och en djinn (en eldvarelse från arabisk mytologi) som stöter på varandra i New York. Golem skapades som fru till en excentrisk affärsman men när han dör upptäcker hon att hon kan höra alla människors önskningar och behov. Det gör att hon har svårt att stänga ute strömmen av tankar och hennes eget behov att uppfylla dem. Djinnen, som blev bunden i mänsklig form av en trollkarl för många år sedan, saknar sin frihet och har svårt att förstå varför man måste ha andra människor runt sig. De två träffar varandra och trots sina olikheter blir de vänner.

Det låter som en barnsaga på många vis men är en mycket vuxen och djup historia som inte bara handlar om två personers sökande efter sig själva utan också om hur det är att som invandrare komma till ett okänt land. Om tryggheten att hitta sin egen kultur och osäkerheten i den nya men samtidigt om vad människor ger upp i jakten på lycka, eller i flykten från det hemska. Men kanske mest av allt, om ensamhet.

Wecker använder ett språk som gör det lika självklart att magin och folktron är en del av den här världen som att ångbåtar är det. Hon målar upp en bild av New York som är både vacker och obehaglig, lockande och skrämmande, samtidigt som den bara är en bakgrund för de människor vars öden vi följer. På många sätt påminner den om Susanna Clarkes Jonathan Strange & Mr Norrell men i mindre format och med mer fokus på karaktärerna.

The Golem and the Jinni är en vackert skriven bok om att tvingas spela en roll för att passa in. Den tar två extremer och pressar in dem i ett sammanhang där de måste anpassa sig, hitta en medelväg mellan deras natur och samhällets krav, och försöka finna lycka. Budskapet är så relevant, utan att ta bort något från spänningen i äventyret, och det är svårt att inte känna med huvudpersonerna, deras ensamhet, deras vänskap och konflikterna inom dem. Konflikten mellan att få det de vill ha och det de behöver.