Att hitta sin stil

authorEtt av de här problemen som jag stött på som författare är att hitta en egen stil. Vad är det som gör mina texter unika och vad är det som gör att det direkt går att se att det är jag som skrivit dem? Det här inlägget kanske inte är superintressant om du inte själv skriver men kanske belyser lite hur det snurrar i mitt huvud i förhållande till allt det här.

För ett par år sedan, innan jag verkligen började skriva mycket, led jag av adjektivsjukan (kolla här om du känner att jag pratar fikonspråk). Allt som jag såg i mitt huvud var tvunget att finnas på papper, varenda liten detalj var viktig och det var viktigt att det såg likadant ut i läsarens huvud. Annars hade jag ju inte förmedlat bilden ordentligt. Här kommer ett litet exempel med, i mitt tycke, överdrivet beskrivande kursiverat:

De förunderligt skulpterade vingarna slokade på den sorgsna figurens rygg och det högra benet var lätt böjt i knäet och vridet lite grann mot det vänstra …”

Rätt förvirrande va? Även om det beskriver exakt vad jag såg är det svårt att riktigt få grepp om det. Jag bestämmer över läsaren och ger inte läsaren chansen att själv se bilden framför sig. Jag hade nog inte riktigt hittat min stil här. Så när jag själv upptäckte att jag beskrev för mycket började jag tänka på det. Det resulterade i att jag inte beskrev tillräckligt mycket och jag hamnade på andra sidan spektrat istället.

Men det var också här någonstans som min stil började växa fram. Det var när jag tränade på beskrivningar, på dialog, på planteringar, på att varva korta och långa meningar och, kanske framför allt, på att faktiskt våga skriva som det där som kändes unikt för mig dök upp. Ungefär när jag slutade oroa mig för vad andra skulle tycka om det jag skrev. Slutade oroa mig jättemycket åtminstone. 

Jag tror nog att jag har hittat en stil som är ganska min. Visst går det att se spår av vad jag läser och har läst, vilka författare jag har imiterat, men samtidigt blir ju blandningen den som är min egen. Så om du oroar dig över det här med att hitta din stil, gör inte det. Den kommer nog. Annars kan du alltid läsa Chuck Wendigs (lite obscena) blogginlägg på ämnet.

Som vanligt är det inte bilden bredvid som har skrivit inlägget.